LEZZETİN ORTAK DİLİ: BULGUR

Dünyada bulgur kültürü yayıldıkça, bulgur kelime olarak da Amerika’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Asya’ya kadar her yerde kullanılıyor. Amerika’da bulgurun buğday ile ilişkisini vurgulamak için “Bulgur Wheat” deniyor. Fransızca’da “Boulgour” diye adlandırılıyor. Her dilin yapısına ve şivesine göre farklı tonlarda söylense de bulgurun çağrıştırdığı şey lezzet ve sağlık. Bulgur, temizlenmiş, pişirilmiş, kurutulmuş, kabuğu soyulmuş ve sınıflandırılmış buğday ürünü olarak tanımlanır ve durum buğdayı (Triticum durum) kullanılarak elde edilir. Beslenme açısından önemli bir yere sahip olan bulgur, sağlıklı ve lezzetli bir tahıl alternatifidir.

DURUM BUĞDAYI NEDİR?

Durum buğdayı, karbonhidrat miktarı düşük, protein kalitesi yüksek olan sert buğday türüdür. Bu sert yapısı ve yüksek protein içeriği onu buğday dışında özel amaçlarla kullanıma uygun hale getirmektedir. Diğer buğday türlerine göre daha iri tanelere sahiptir

İPEK BULGUR’UN TÜM ÜRÜNLERİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ

MARDİN BULGURU’DUR.

MARDİN BULGURU NEDİR?

Hoşgörü ve medeniyet kenti Mardin’in “Mezopotamya güneşi” olarak adlandırılan, %100 Durum buğdayından yapılan Mardin Bulguru ’nu diğer bulgurlardan ayıran temel özellik, kehribar sarısı rengidir. Kehribar sarısı renk, bulgurda önemli bir kalite kriteri olarak sayılır. Mardin Bulguru bu özelliğini yetiştiği kırmızı topraklardan ve buğdayın süt olum dönemindeki Mardin güneşinden alır. Mardin ilinin iklimi, kara iklimi ile Akdeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliğini gösterir. Yazlar sıcak ve kışlar soğuk geçer. Kar yağışlı gün sayısı 10 günü ve 0°C’nin altında gün sayısı 60 günü geçmez. Senenin 100 güne yakını 30°C’nin üstündedir. Senelik yağış ortalaması 713 mm’dir. Bu koşullar Mardin Bulguruna ayırt edici özelliğini verir. Mardin Bulgurunda rutubet (m/m), en çok %11,9’dur.

BULGURUN BESİN DEĞERİ

Besin Değeri 100 gramda
Kalori 350 kcal
Karbonhidrat 69.8 g
Yağ 1,5 g
Protein (min.) 11 g
Şekerler 2.79 g
Potasyum 308.0 mg
Kalsiyum 35.9 mg
Demir 4.6 mg